Mari Mengenal Appendiks

Tuesday, January 13, 2009




Semalam 13 January 2009, ako baru ja balik dari melawat si Fakhrul dari HUKM. Kesian kawan kena sakit Appendix, badan dok sihat sentiasa tetiba kena sakit, ishh ako pun kena beringat selalu jugak la camnie.. betul kata mak ako, kalau dok kat opis kalau xda senaman@ aktiviti sihat memang badan akan sakit macam2.. bdn cepat sizen

Ako tertarik nak posting kali nie sebab rupanya ada misteri dlm sains pasai Appendix nie, so ako nak share la ngan korang sebab ako suka bab2 misteri dalam sains nie hehe.. So lepas survey2 and buat kajian.. ini apa yg ako jumpa la..

Apendiks adalah lebihan pada usus perut. Sekiranya berlaku jangkitan ia boleh menyakitkan. Apendisitis yang teruk boleh menyebabkan apendiks pecah dengan pembentukan nanah di dalam rerongga abdomen atau peritonitis (jangkitan rerongga abdomen) << Fakhrul kena yg nie..

Apa yang jadi misteri ialah, sampai sekarang ahli Sains dan Anatomi tidak tahu fungsi sebenar appendiks nie dalam tubuh badan kita. Meraka masih mengkaji dan berdebate pasal isu nie. Sebab setakat nie tidak ada sebarang report yg menunjukkan tindak balas negatif sekiranya appendix dibuang seperti yang dilakukan oleh family di luar negara , diorang buang appendik anak diorang sejak dari kecil untuk elakkan kena sakit Apendisitis..

Apapun kita kena hati2 sebab setiap dlm nisah 1:200 orang akan kena sakit Apendisitis.

Lepas kena operate, ikut cakap org tua2.. kena banyak minum air gamat ngan makan sup ikan haruan untuk rawat luka dalam lepas operation.Terutamanya lepas kena operate appendiks. Ako ada banyak stock air gamat tapi segan nak pandai2 bagi kat fakhrul plak..

P/S Atas permintaan tuan empunya badan, dia xnak gambar di kat hospital disiarkan..sebab tgh xhensem.. Apapaun Semoga cepat sembuh.. Insyaalah...







3 comments:

Mrs.Mocx said...

pity him. :(

sly said...

ambik pengajaran tu baik2. hg ni dh la workaholic. kesihatan x mau jaga lansung. dh kena baru merintis jiwa sensorang dlm wad. sambil ditemani kayako bawah katil.

p/s : mana shoutboxx !!

uetoAya said...

sian hakimi!!